Testarea rezistenţei de izolaţie

De ce este necesara testarea izolatiei?

Testarea rezistentei de izolatie este unul dintre cele mai importante teste impuse de standarde si normative din punct de vedere al sigurantei electrice.

Testul rezistentei de izolatie consta in testarea izolatiei unui dispozitiv, motor, transformator, cablu, a carui rezistenta masurata trebuie sa fie sub valorile impuse de normative. Motivul pentru care se fac aceste teste este acela de a preveni eventuale accidente provocate de socul electric, deteriorarea echipamentelor sau declansarea unor incendii.

Un alt motiv pentru care trebuie sa se faca testul rezistentei de izolatie este de a proteja si prelungi durata de viata a instalatiei sau a echipamentelor electrice. De-a lungul anilor, instalatiile si echipamentele electrice sunt supuse unor factori de mediu cum ar fi: praful, grasimea, temperatura, vibratiile, etc. Aceste conditii pot duce la insuficienta izolare, rezultand o pierdere a acestei rezistente de izolatie care poate duce la situatii din cele mai periculoase, atat pentru oameni cat si pentru imobile.

O rezistenta de izolatie scazuta in instalatia electrica va duce la o scurgere de curent si prin urmare va determina si o pierdere considerabila de energie, crescand astfel costurile de functionare.

Testele periodice pot furniza informatii valoroase despre starea de deteriorare si va vor ajuta sa preziceti posibilul defect al instalatiei sau echipamentului. Corectarea va duce nu doar la o functionare a instalatiei fara probleme, ci chiar poate prelungi durata de viata a acesteia.

Masurarea rezistentei de izolatie se face prin aplicarea unei tensiuni mult mai mare decat tensiunea normala de lucru, dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos:

Tensiunea de lucru Tensiunea de testare Rezistenta de izolatie
TFJS si TFJP 250 V ≥ 0.25 MΩ
Pana la 500 V 500 V ≥ 0.50 MΩ
Peste 500 V 1000 V ≥ 1.00 MΩ

Tensiunea de test sugerata este frecvent definita ca o valoare de 1,7 ori mai mare decat valoarea tensiunii de linie a dispozitivului testat (ex. motor).
Tensiunea de test pentru un dispozitiv de 600 V ar fi de 1020 VDC.
Timpul de masurare ar trebui sa fie reglat la 60 s.

Factori care duc la scaderea rezistentei de izolatie

Principalele cauze care intervin in scaderea rezistentei de izolatie sunt:
» imbatranirea naturala a izolatiei;
» imbatrinirea fortata sau accidentala a izolatiei datorata supunerii la temperaturi foarte ridicate de functionare;
» umiditatea aerului, care prin condensare slabeste rezistenta izolatiei, favorizand fenomenul de conturnare;
» depunerile de praf;
» factori mecanici.

Metode de testare
» Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi;
» Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi si pamant.

Testul trebuie sa se realizeze cu echipamentele deconectate, dar si cu intrerupatorul de alimentare deconectat de la reteaua de alimentare.

Inainte de inceperea operatiei de masurare a rezistentei de izolatie, trebuie mai intai ca instalatia sa fie examinata cu atentie, pentru ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand:
» instalatia sau echipamentul este scos din functiune si deconectat de la celelalte circuite;
» temperatura cablului sau echipamentului este mai mare decat temperatura mediului ambiental si nu este umed, pentru ca umiditatea poate fi absorbita de izolatie;
» suprafata cablului nu este acoperita de pulberi sau alte corpuri straine care pot deveni conductoare in anumite conditii;
» tensiunea aplicata nu este mult mai mare decat tensiunea obisnuita de lucru (a se vedea datele din tabel); supratensiunea poate provoca daune si poate distruge izolatia;
» sistemul supus testarii a fost complet descarcat la pamant; timpul necesar pentru descarcare trebuie sa fie de cel putin 5 ori timpul necesar pentru efectuarea testarii rezistentei de izolatie;
» efectul produs de temperatura este luat in considerare, stiind ca rezistenta de izolatie este invers proportionala cu temperatura; adica cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat rezistenta de izolatie inregistrata este mai mica.