Ce este termografia în infrarosu si cum functioneaza?
Temperatura este unul dintre primii parametrii observabili care poate indica starea de functionare a unui echipament sau instalatii electrice, iar termografia are la baza tehnica de conversie a caldurii radiante în imagine. Orice defectiune a unui echipament, instalatie, etc. este precedata de o crestere a temperaturii. Identificarea acestor cresteri de temperatura peste limitele normale de functionare permite evitarea unor defectiuni.
Aceasta cartografiere termica este tot mai solicitata si acceptata pentru ca identifica din timp problemele echipamentelor si instalatiilor electrice cum ar fi: conexiuni slabite, circuite supraîncarcate sau dezechilibrate, etc.
Defectarea unui echipament sau a unui tablou electric de distributie poate costa sume mari de bani. Acum, cu ajutorul termoviziunii putem intervenii din timp pentru a remedia o problema înainte ca aceasta sa distruga complet echipamentul, instalatia sau orice alt element analizat.
Beneficiile termoviziunii
Utilitatea termoviziunii a fost demonstrata în toate domeniile. Analiza profesionala a imaginilor în infrarosu ofera posibilitatea luarii masurilor corective indiferent de elementul inspectat cu efecte directe asupra reducerii costurilor de întretinere.
Beneficiile utilizarii termoviziunii sunt tot mai multe si de neegalat cu alte mijloace de inspectie. Pe scurt, termografia poate fi aplicata în orice situatie în care cunoasterea regimurilor de temperatura si a temperaturilor asociate poate furniza date despre echipamentul, instalatia inspectata. Valoarea reala a beneficiilor realizate în urma utilizarii termoviziunii, provine din reducerea nefunctionalitatilor neplanificate, cresterea fiabilitatii, imbunatatirea sigurantei si evitarea pierderilor asociate unui distrugeri definitive al echipamentului sau instalatiei respective.
Aplicatii specifice termoviziunii
In toate instalatiile electrice exista diverse conexiuni mecanice pentru asigurarea continuitatii electrice a circuitelor sau dispozitivelor asociate. Exemple de astfel de conexiuni pot fi: clemele, contactele, bornele unui echipament sau aparat de protectie. Multe dintre aceste conexiuni sunt vizibile altele nu sunt. Ma refer în special la contactele interne ale unui întreruptor, contactor, releu, etc.
Indiferent de accesibilitatea lor, o functie comuna a acestor conexiuni trebuie sa fie continuitatea electrica. Conexiunile pot fi compromise prin slabire, rupere, coroziune sau orice alt defect care poate impiedica circulatia fluxului de curent prin acel circuit, sau poate devenii mai „concentrat” în zonele conductoare cu rezistenta crescuta, rezultand puncte fierbinti.
Conditii de defect specifice detectate cu ajutorul termoviziunii:
Suprasarcina
Instalatiile electrice sunt proiectate si dimensionate pentru a satisface cerinte de sarcina anticipate. In mod ideal un circuit electric este proiectat în functie de nevoile specifice la un moment dat, dar si sa ofere posibilitatea unor extinderi viitoare.
In acest sens un circuit electric din proiectare este dimensionat pentru o încarcare de 50% din capacitatea sa, recomandare fiind ca aceasta sa nu depaseasca 80%. Conditiile de suprasarcina apar din diferite motive: extinderea nevoilor de consum, conductoare si alte elemente ale circuitului subdimensionate, adaugarea de noi consumatori care depasesc capacitatea acelui circuit.