Tipuri de iluminat artificial
– Iluminat general;
– Iluminat local;
– Iluminat ornamental;
– Iluminat ambiental;
– Iluminat stradal.
Activitatea vitala a omului decurge nu numai în conditiile iluminatului natural, ci si al celui artificial, prelungind activitatea în perioada de întuneric a zilei.
Iluminatul artificial trebuie sa asigure anumite conditii igienice si anume: o intensitate luminoasa corespunzatoare activitatii, evitarea umbrelor si a stralucirii excesive, uniformitatea în timp si în spatiu, evitarea încalzirii atmosferei, un spectru luminos cât mai apropiat de cel al iluminatului natural.
Iluminatul artificial se realizeaza prin trei sisteme si anume: incandescent, florescent si leduri. Cel mai folosit în prezent este sistemul incandescent, care produce radiatii vizibile cu lungimi de unda în zona culorii galbene, bine percepute de organul vizual.
Sistemul fluorescent are radiatii luminoase apropiate de lumina naturala, nu încalzeste, este econom.
Iluminatul cu leduri este mai putin utilizat din cauza costurilor ridicate dar consumul acopera in timp costurile de achizitie al acestora. Au o durata mare de utilizare in timp nu emit caldura.
Îndepartarea efectului de orbire se obtine datorita folosirii corpurilor de iluminat si reglementarii înaltimii, de care se atârna lampa. Pentru a feri ochii de suprafata stralucitoare a lampii prezinta importanta unghiul de protectie al corpului de iluminat (cel putin de 30°). În lampile fluorescente sunt folosite în aceste scopuri si retele ecranate, difuzoare din masa plastica transparenta sau sticla.
Stralucirea se lichideaza prin culoarea în nuante mate a suprafetelor si utilajului. Uniformitatea iluminatului se obtine prin folosirea corpurilor de iluminat, ce dau o lumina difuza, precum si prin repartizarea rationala a lor. Corpurile de iluminat sunt de trei feluri: care dau lumina directa, difuza si reflecta.
Corpurile de iluminat cu lumina directa pe contul suprafetei refractante, facute din smalt sau lustruite, îndreapta 90% din lumina în jos, creând umbre pronuntate. Corpurile de iluminat cu lumina reflectata, dimpotriva, partea maxima a fluxului de lumina o îndreapta în sus.
Corpurile de iluminat cu lumina difuza împrastie uniform fluxul luminos în toate partile. Cele mai igienice sunt corpurile cu lumina difuza si reflectata.
Iluminatul artificial poate fi general, local si combinat. Iluminatul local se creeaza prin amplasarea corpului de iluminat direct deasupra suprafetei de lucru. Un neajuns al acestui fel de iluminare sunt contrastele mari dintre gradul de iluminare a locului de munca si a sectoarelor vecine. Iluminatul general se creeaza prin repartizarea uniforma a corpurilor de iluminat de acelasi tip si aceeasi putere prin întreaga încapere.
Din punct de vedere igienic asemenea iluminat este considerat favorabil. Însa, în cazurile când se cere un grad mai mare de iluminare a locurilor de munca, iluminatul general nu e rentabil. În asemenea cazuri se aplica iluminatul combinat, adica în una si aceeasi încapere sunt folosite ambele sisteme de iluminare.
Dupa compozitia spectrala sursa de iluminare artificiala trebuie sa se apropie de lumina de zi. Cu acest scop este utilizat iluminatul fluorescent.
În functie de dimensiunile obiectului iluminat, contrastul lui cu fondul, caracterul lucrului efectuat, s-au stabilit diferite norme de iluminare. Astfel, pentru un lucru vizual de mare precizie (obiectul iluminat mai mic de 0,15 mm) la un contrast mic si fond întunecat, nivelul de iluminare a suprafetei de lucru la o iluminare combinata nu va fi mai mic de 5000 lx, la iluminarea generala-1500 lx, la un lucru de precizie medie (obiectul iluminat-0,5-lmm) -750 si 300 lx, de o precizie mica – 300 si 200 lx.
Rezulta ca gradul de iluminare trebuie sa fie cu atât mai mare, cu cât mai mici sunt detaliile ce se examineaza în timpul lucrului, cu cât e mai mic contrastul dintre obiectele analizate si fondul înconjurator si cu atât mai repede se deplaseaza obiectul analizat.
Iluminatul insuficient, pe lânga înrautatirea functiei vizuale, duce la obosirea rapida a ochilor. Activitatea vizuala intensa în conditiile unei iluminari insuficiente duce la dezvoltarea miopiei.