Sisteme fotovoltaice

Sisteme fotovoltaice complete On-Grid (fără acumulatori): Materiale + Manoperă + Proiect la 1200 EUR / KW (NEGOCIABIL la sisteme peste 10 KW)

Generatia actuala foloseste din ce în ce mai des panouri fotovoltaice fie pentru asigurarea necesarului de energie unei case, fie pentru a pune pe picioare o intreaga afacere in domeniu. Principala calitate a acestor panouri fotovoltaice este de transformare a energiei solare in energie electrica.

Etimologia cuvantului fotovoltaic s-ar traduce astfel: foto care vine de la „lumina” si voltaic care provine de la conceptul „volt” – unitate de masura a electricitatii. Pentru a va convinge sa va indreptati atentia catre panouri fotovoltaice putem mentiona ca pe de o parte energia de la soare este gratuita și nelimitata si oricînd la dispoziția noastra iar pe de alta parte energia solara produsa este mai ieftina decat energia electrica achizitionata. Un alt element de care ar trebui sa tineti cont, si care este în favoarea dvs, ar fi ca investitia pe care o faceti va fi recuperata într-un timp relativ scurt. Achizitionand panouri fotovoltaice viata va fi mai frumoasa si mai sanatoasa.

Informatii generale panouri fotovoltaice

Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

Pentru a avea energie electrica de la soare, aveti nevoie de panou solar ce are o celula solara sau mai multe celule. Celula solara absoarbe o parte din particulele de lumina ce cad pe aceasta, numite si fotoni. Fiecare foton contine o cantitate mica de energie. Atunci cand un foton este absorbit, acesta elibereaza un electron din materialul celulei solare. Deoarece fiecare parte a celulei solare este conectata la un cablu, un curent va trece prin acesta. Celula va produce electricitate ce poate fi folosita instantaneu sau inmagazinata în acumulatori.

1. Lumina (fotoni)
2. Suprafata frontala
3. Strat negativ
4. Strat izolator
5. Strat pozitiv
6. Suprafata posterioara

 

 

Energia electrica este produsa atât timp cât panoul este expus la lumina. Materialele din care sunt fabricate celulele solare sunt semiconductoare si au o durata de viata de cel putin 20 de ani. Randamentul panourilor solare va scadea în timp. Ritmul de scadere în timp al randamentului este garantat de fiecare producator de panouri solare. Uzura panourilor este data de mediul inconjurator si modalitatea de montaj a acestora.

Celule solare

Celulele solare sunt de mai multe tipuri: monocristaline, policristaline, amorfe, film subtire. Diferenta între aceste celule consta în structura si modul cum sunt aranjati atomii. Acest lucru va da si un aspect specific fiecarei celule solare. Diferenta cea mai mare consta totusi în eficienta. Eficienta celulei se masoara în procentul de energie luminoasa transformata în energie electrica. Celulele solare monocristaline si policristaline au aproape aceasi eficienta fiind si cea mai mare din multitudinea de celule solare comerciale existente pe piata.

Eficienta celulor solare:
Monocristaline: 15-18 %
Policristaline: 13-15 %
Amorfe: 5-8 %
Cadmium telluride: 6-9 %

Panouri solare

Panourile solare sunt alcatuite din celule solare. Deoarece o celula fotovoltaica nu produce suficienta energie ca sa poata fi folosita eficient, sunt necesare mai multe celule, acestea fiind legate în serie – paralel, formând astfel un panou fotovoltaic.

Panourile solare fotovoltaice sunt produse în diferite dimensiuni având puteri variate. Cele mai folosite panouri în gama rezidentiala sunt cele de 50 si 75 W, iar pentru centrale fotovoltaice de puteri mari, panouri solare de 220W, 230W si 250W.

Suprafata unui panou solar cristalin de 50W este de aproximativ 0,5 m2.

Panourile solare se pot conecta si ele la rândul lor în serie – paralel formand sisteme de puteri mai mari.

Un sistem solar ce va fi conetectat la un singur charger trebuie sa aiba panouri solare de acelasi tip, acelasi producator, aceasi orientare si înclinare si sa nu fie umbrit partial. Daca acest lucru nu este posibil, se vor folosi mai multe chargere.

Panourile solare disponibile comercial au o eficienta cuprinsa între 5 – 15%. Acest lucru înseamna ca 5-15% din energia luminoasa va fi transformata în energie electrica.

Radiatia solara

Soarele emite în mod continu cantitati uriase de energie. O parte din aceasta radiatie ajunge pe Pamânt. Cantitatea de energie ce ajunge pe Pamânt într-o zi este mai mare decat întregul consum al Pamântului pe durata unui an întreg. Totusi, nu toata energia Soarelui ajunge pe solul Pamântului. O parte este absorbita de atmosfera sau reflectata înapoi în spatiu.

Intensitatea luminii ce ajunge pe Pamânt variaza în functie de perioada zilei, locatia si conditiile meteorologice. Radiatia solara ce ajunge pe Pamânt se masoara în Wh/m2 pe zi sau KWh/m2 pe an. Pentru a simplifica calculele si a avea o baza comuna de calcul, s-a decis ca standard o putere de 1000Wh/m2 timp de o ora pentru o zi insorita. Aceasta putere se regaseste într-o zi de vara pe o suprafata de un metru patrat unde Soarele este perpendicular pe aceasta.

Radiatia solara ce cade pe sol variaza atât cu perioada zilei, dar poate varia considerabil în functie de locatie, mai ales în zone de munte. Iradiatia solara variaza între 1000 KWh/m2 pe an în tarile din Europa de Nord si 2000 – 2500 KWh/m2 pe an în zonele cu desert. Aceste variatii între locatii sunt date de diferentele de latitudine si conditiile meteorologice.

Orientarea

Raza luminoasa parcurge o linie dreapta de la soare spre Pamânt. La intrarea în atmosfera Pamântului, o parte din lumina se imprastie iar o parte ajuge la sol într-o linie dreapta. O alta parte a luminii este absorbita de atmosfera. Lumina ce s-a împrastiat în atmosfera este ceea ce noi numim lumina difuza sau radiatie difuza. Raza de lumina ce ajunge pe suprafata solului fara sa fie împrastiata este denumita radiatie directa. Radiatia solara directa este cea mai cunoscuta si simtita în mod direct de catre oameni.

1. direct
2. absorbtie
3. reflexie
4. indirect

Numai o mica parte a radiatiei solare ajunge cu adevarat pe solul Pamantului. Un panou solar produce energie electrica chiar si cand nu exista radiatie directa. Asadar, chiar daca este innorat afara, un sistem solar va produce energie electrica. Totusi, cele mai bune conditii de obtinere a energiei electrice sunt in zilele insorite, iar panoul indreptat direct spre Soare. Daca nu se opteaza pentru siteme de orientare automata in functie de soare, se va face un compromis in asezarea panourilor. Pentru zonele ce se afla in emisfera nodica, panourile se vor orienta spre sud iar pentru cele din emisfera sudica, se vor orienta spre nord.

Unghiul de inclinare

Soarele traverseaza cerul de la est la vest. Panourile solare au un randament mai mare dacâ sunt orientate perpendicular cu soarele la mijlocul zilei, când intensitatea luminoasa este cea mai mare. Majoritatea sistemelor solare sunt montate pe acoperis pe un cadru metalic avand o pozitie fixa neputând sa urmareasca soarele pe durata zilei. Unghiul dintre planul orizontal si panoul solar este numit unghi de înclinare.

Deoarece Pamântul se roteste în jurul Soarelui exista variatii si în functie de anotimpuri. Soarele nu va ajunge în acelasi unghi solul ca iarna si vara. Pozita panourilor pe timp de vara este mai ,,orizontala” decât pe timp de iarna. Acesta pozitie ar dezavantaja productia de energie pe timpul iernii, asa ca se va face un compromis între cele doua situatii. Pentru fiecare latitudine exista un unghi de înclinatie optim. Numai în zonele foarte apropiate de Ecuator, panourile pot avea un unghi de inclinatie aproape de zero.

1. radiatie solara pe timp de iarna
2. radiatie solara pe timp de vara
Unghiul optim pe timp de iarna si vara

Deviatii de 5 grade de la unghiul optim au un efect minor asupra productiei de energie electrica. Diferentele datorate conditiilor meteorologie au un efect mai important asupra sistemului fotovoltaic. Pentru sistemele independente, unghiul de înclinare se poate alege în functie de necesarul de energie electrica dintr-o anumita luna.

 

SISTEME FOTOVOLTAICE

Sistemele fotovoltaice sunt destinate producerii energiei electrice casnice si industriale prin conversia luminii (energiei solare) în energie electrica. Sistemele fotovoltaice pot fi utilizate ca sisteme autonome pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori aflati la distanta mare de sistemul national de alimentare cu energie electrica sau conectati la SEN (Sistemul Energetic National). Sistemele fotovoltaice se mai numesc si centrale fotoelectrice, parcuri fotovoltaice sau ferme fotovoltaice si au puteri instalate de la cîteva sute de wati pîna ordinul zecilor si sutelor de MW.

Alegerea corecta a componentelor unui sistem fotovoltaic, a panourilor fotovoltaice, invertoarelor si a bateriei de acumulatori este un proces laborios în care proiectantul trebuie sa tina cont de parametri tehnici ai panourilor fotovoltaice, variatiile de temperatura, coeficientii de variatie cu temperatura ai puterii de iesire si ai tensiunii la puterea maxima ai panourilor fotovoltaice, nivelul iradiantei solare, plaja si valoarea maxima a tensiunii de intrare a invertoarelor de retea, curentul de încarcare maxim al controlerelor de incarcare si al invertoarelor de baterii, tipul retelei, locul de montaj, curba de consum, etc.

Daca doriti sa achizitionati un sistem fotovoltaic care sa lucreze cu eficienta la randament maxim apelati cu încredere la serviciile noastre.

SISTEME FOTOVOLTAICE CONECTATE LA RETEA

Sistemele fotovoltaice conectate la retea reprezinta cea mai la îndemîna si cea mai oportuna investitie a momentului în România, avînd o rata de profitabilitate foarte mare si o durata de amortizare de aproximativ 5 ani.

Daca obiectivul (casa, imobil, unitate economica, etc) este deja conectat la retea ca loc de consum, cei interesati sa investeasca în sisteme fotovoltaice pot opta doar pentru reducerea consumului propriu sau pentru o solutie destinata exclusiv producerii de energie electrica.

SISTEME FOTOVOLTAICE INDEPENDENTE

Diferenta principala dintre sistemele fotovoltaice de tip magistrala de curent alternativ si cele de tip magistrala de curent continu consta în modul în care este transformata energia de curent continu generata de panourile fotovoltaice în energie de curent alternativ necesara pentru alimentarea consumatorilor. Sistemele fotovoltaice de tip magistrala de curent alternativ au o eficienta si un randament mult mai mare decît al sistemelor de tip magistrala de curent continu pentru ca energia panourilor este transformata direct în energie de curent alternativ iar invertoarele de retea sunt prevazute cu algoritm de determinare si urmarire a punctului de putere maxima.

Un sistem fotovoltaic de tip magistrala de curent alternativ are în compunere un generator fotovoltaic, unul sau mai multe invertoare de retea, unul sau mai multe invertoare de baterii, o baterie de acumulatori pentru stocarea energiei electrice, si optional un grup electrogen ca sursa de rezerva. Invertoarele de retea pentru aceste sisteme transforma energia de curent continu generata de panourile fotovoltaice în energie de curent alternativ si o injecteaza direct în reteaua electrica a imobilului. Surplusul de energie generat în timpul zilei este stocat în acumulatori pentru a asigura necesarul de energie pe timpul noptii cu ajutorul invertoarelor de baterii.

Invertoarele de baterii pentru sistemele fotovoltaice de tip magistrala de curent alternativ sunt bidirectionale si realizeaza, pe lînga conversia energiei de curent continu stocata în acumulatori în energie de curent alternativ ori de cîte ori consumul este mai mare decît puterea generata de panourile fotovoltaice, si controlul tensiunii si al curentului de încarcare al bateriilor.

Un sistem fotovoltaic de tip magistrala de curent continu are în compunere un generator fotovoltaic, unul sau mai multe controlere de încarcare baterii, unul sau mai multe invertoare de baterii, o baterie de acumulatori pentru stocarea energiei electrice, si optional un grup electrogen ca sursa de rezerva. In aceste sisteme, energia de curent continu generata de panourile fotovoltaice este mai întâi stabilizata în tensiune cu ajutorul controlerelor de încarcare si stocata în baterii de acumulatori. Invertoarele de baterii pentru sistemele fotovoltaice de tip magistrala de curent continu nu sunt bidirectionale, ele asigura doar conversia energiei de curent continu de la bornele acumulatorilor în energie de curent alternativ pentru alimentarea consumatorilor.

Pentru configurarea unui sistem fotovoltaic adaptat nevoilor d-voastra va rugam sa ne contactati.