Rezistenţa de dispersie

MASURATORI IN INSTALATII DE LEGARE LA PAMANT – Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant

In conformitate cu Normativul I7/2011, este obligatorie verificarea prizelor de pamant inainte de receptionare si punere in functiune, dar si apoi prin verificari periodice.

Verificarile trebuie sa demonstreze ca rezistenta de dispersie a prizei de pamant corespunde valorii pentru protectia persoanelor si a bunurilor in orice anotimp.

Rezistenta de dispersie a prizei de pamant, trebuie sa se incadreze in urmatoarele valori:
» maxim 4 ohmi pentru instalatiile electrice de utilizare;
» maxim 1 ohm daca instalatia de impamantare este comuna atat pentru paratrasnet cat si pentru instalatia electrica de utilizare;
» maxim 10 ohmi pentru instalatia de impamantare a paratrasnetului.

Rezultatul masuratorii, traseele de masurare si distantele alese pentru sonde trebuiesc inregistrate astfel incat la verificari ulterioare sa se poata efectua comparari ale valorilor masurate.

Verificarile in instalatiile electrice trebuiesc efectuate de persoane calificate, cu competente in masuratori si sunt:
» verificari initiale;
» verificari periodice.

Verificarile initiale se realizeaza in timpul montarii si la finalizarea unei instalatii noi, dar si la finalizarea unei extinderi sau modificari intr-o instalatie, inainte de punerea in functiune. Verificarea initiala se face prin inspectie si incercari.

Verificarile periodice
 au rolul de a determina daca parametrii instalatiei electrice supuse verificarii sunt respectati si confirmati prin masuratori.

METODE DE MASURARE

Rezistentele de dispersie a prizelor de pamant se pot determina cu o precizie mai mare sau mai mica, in functie de metoda de masurare folosita.

Metoda aleasa va fi aceea care da un rezultat cat mai corect, indiferent de rezistenta de dispersie a prizelor, a tarusilor sau a altor materiale auxiliare si care necesita o dotare minima de aparate si un timp cat mai scurt de masurare.

Metode de testare a prizei de pamant. Pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant se folosesc urmatoarele metode:

» Caderea de tensiune – testare cu trei si patru poli;
» Testarea selectivă (cu un cleste);
» Testarea fara tarusi (cu doi clesti);
» Metoda celor doi poli;
» Metoda impulsului*.

* Conform Standardului “EN 62305 – Protectia la trasnet”, trebuie realizata si masurarea impedantei legaturii la pamant, care implica luarea in calcul a reactantei inductive a electrozilor de legare la pamant in plus fata de rezistenta lor. Pe durata unui trasnet numai o parte din sistemul de legare la pamant participa la descarcarea in pamant a curentului generat. Masurarea reactantei inductive ofera date despre aceasta descarcare.

Metoda impulsului de tensiune folosita pentru masurarea impedantei legaturii la pamant este bazata pe generarea de impulsuri cu o forma corespunzatoare unei lovituri de trasnet. Impedantele masurate in acest fel corespund cu impedantele legaturilor la pamant in cazul trasnetelor si valorile lor pot fi comparate cu cerintele definite in standardul de mai sus. Standardul ofera (printre altele) cerintele pentru cladiri cu pericol de incendiu sau explozie si pentru statiile de alimentare cu combustibil.