Protecţii diferenţiate

Prezentare generala

Necesitatea utilizarii protectiei diferentiale ca masura suplimentara de protectie devine foarte actuala prin avantajele aduse.

Printre cele mai importante efecte ale utilizarii protectiei diferentiale se numara:
» protectia impotriva electrocutarii, protejand impotriva tensiunilor accidentale de atingere, contact direct sau indirect in mediile conductive;
» protectia impotriva producerii incendiilor de natura electrica. Asigura protectia instalatiilor impotriva defectelor de izolatie.

Din acest motiv, normele si normativele internationale tind catre aplicarea generalizata a protectiei diferentiale. In Romania si in majoritatea tarilor europene se recomanda o astfel de protectie diferentiala, in unele state fiind chiar obligatorie mai ales la instalatiile electrice rezidentiale (consumatorii casnici).

Intrerupatoarele cu protectie diferentiala pot fi folosite in toate instalatiile in care conductorul neutru este separat de conductorul de impamantare.

Protectia impotriva electrocutarii

Asa cum este cunoscut, marimea care produce socul electric este curentul electric. in functie de valoarea intensitatii curentului electric si durata acestuia se poate produce electrocutarea, socul putand duce chiar la moarte.

Valoarea limita superioara a intensitatii curentului si pe care o poate suporta un om, indiferent cat dureaza este de 10 mA. Pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA.

De aceea, dispozitivele de protectie diferentiala pentru instalatiile electrice casnice sunt reglate la aceasta valoare a curentului diferential rezidual si vor scoate de sub tensiune instalatia electrica cand se atinge acest prag.

In locuinta se pot produce cu usurinta accidente care conduc la electrocutare prin folosirea diferitelor aparate existente (masini de spalat rufe sau vase, boilere electrice, centrale termice, aparate de aer conditionat, hidrofoare, etc.).

Folosind protectia diferentiala va asigurati un inalt nivel de securitate in exploatarea instalatiilor electrice, protejandu-va viata dumneavoastra si a familiei, evitand astfel eventualele accidente ce pot fi provocate prin electrocutare.

Cum functioneaza protectia diferentiala?

Principiul de functionare al unui disjunctor diferential (DDR) se bazeaza pe trecerea curentului conductoarelor de faza si nul printr-un miez magnetic toroidal. Daca nu sunt scurgeri accidentale spre pamant, datorate atingerii accidentale sau a unui defect de izolatie, curentul ce strabate miezul magnetic al disjunctorului va produce fluxuri magnetice egale si de sensuri contrare.

In cazul in care o parte din curentul de sarcina are un alt traseu decat cel normal, este sesizata aceasta valoare (se va produce un flux magnetic mai mare pe conductorul de faza) si daca este mai mare sau egala cu valoarea nominala a sensibilitatii disjunctorului (10 mA – 30 mA), se va declasa comanda de deconectare a circuitului.

Recomandari utile

» Valoarea standard a curentului de defect este de 30 mA;
» O valoare de 10 mA este recomandata a fi folosita doar in situatii speciale (jacuzzi, cabine de dus), iar cablul de alimentare trebuie sa aiba o izolatie foarte buna pentru a evita declansari nedorite datorate interferentelor;
» Este recomandat ca o data pe luna sa fie verificata buna functionare a intrerupatoarelor diferentiale prin apasarea butonului de test.

Intrerupatorul diferential selectiv ( Tip – S )

Intrerupatoarele diferentiale selective sunt folosite ca intrerupatoare generale si asigura o temporizare la declansarea la defect diferential. In acelasi timp asigura si o selectivitate in functionare fata de intrerupatoarele diferentiale standard, montate in aval.

In vederea asigurarii gradului optim de selectivitate, intrerupatoarele diferentiale din aval trebuie sa fie de 30mA sau 10mA.

Selectivitatea intre un dispozitiv de tip S si unul de tip general (A sau AC) poate fi considerata ca fiind realizata daca raportul intre curentii reziduali de defect este de cel putin 3.