Prize de pământ

Partea principala a unei instalatii de legare la pamant o constituie priza de pamant. Aceasta este formata dintru-un ansamblu de elemente in contact cu pamantul (electrozi) prin care se realizeaza transmiterea curentilor de defect in pamant.

Prin instalaţie de legare la pamant (impamantare) se intelege ansamblul format din electrozi ingropati in pamant, legati intre ei si conductoarele de legare la pamant, montate intre electrozi si intre acestia si instalatiile electrice.

In functie de componentele folosite pentru constructia electrozilor de legare la pamant, prizele de pamant pot fi impartite in naturale si artificiale.

Electrozii naturali de legare la pamant includ elemente metalice inglobate in fundatii (armatura din fundatiile cladirilor) si alte parti metalice ce au un bun contact cu pamantul.

Electrozii artificiali de legare la pamant includ electrozi plasati orizontal sau vertical in pamant in afara fundatiilor, in diferite configuratii.

VERIFICAREA INSTALATIILOR DE LEGARE LA PAMANT SI DE PROTECTIE IMPOTRIVA TRASNETULUI

Datorita influentei factorilor externi (coroziune) si importantei protectiei oferite de dispozitivele de legare la pamant, este foarte important sa le verificam regulat si cu precizie prin executarea unor masurari precise.

Scopul verificarilor este acela de a confirma ca instalatia de impamantare este conform I7/2011 sub toate aspectele. Verificarile prin masuratori in instalatiile electrice se fac dupa un program conform I7, dar si ori de cate ori se fac modificari sau reparatii.

Verificarea cuprinde verificarea documentatiei tehnice, verificari vizuale, incercari prin realizarea de masuratori finalizate cu Buletine de verificare, ale caror rezultate vor fi inregistrate intr-un raport de verificare.

Incercarile care se fac in mod frecvent la o instalatie de impamantare sunt:
» incercari de continuitate a conductoarelor;
» masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant.