Instalaţia de paratrăsnet

In cazul furtunilor, o INSTALATIE DE PARATRASNET constituie principala masura de protectie la loviturile directe de trasnet. O amenintare pentru instalatiile electrice o constituie si aparitia supratensiunilor cauzate de descarcarile electrice chiar si mai indepartate.

Daca o lovitura de trasnet loveste o instalatie de protectie impotriva trasnetelor, atunci o buna parte din energia trasnetului este deviata spre pamant, dar si spre instalatia electrica proprie, iar prin sistemele de legare la pamant si la alte instalatii.

Chiar daca avem o instalatie de paratrasnet instalata, o lovitura de trasnet in apropiere poate produce pagube. Acest lucru se poate combate prin reducerea supratensiunilor induse, pana la un anumit nivel care sa nu mai reprezinte un pericol pentru consumatorii finali, prin instalarea de descarcatoare de supratensiune pe zone de protectie.

Asadar, cand vorbim de protectia la loviturile de trasnet, trebuie sa avem in vedere un sistem de protectie impotriva loviturilor de trasnet, in care includem:
» sistemul de protectie exterioara (dispozitivul de captare, de coborare, instalatia de legare la pamant);
» sistemul de protectie interioara.

SISTEME DE PROTECTIE LA TRASNET CU DISPOZITIV DE AMORSARE

Acest sistem de protectie impotriva loviturilor de trasnet este net superior sistemului clasic, asigurand o zona de protectie superioara prin faptul ca se creeaza artificial o ionizare in varful captatorului, reactionand astfel la o lovitura iminenta de trasnet.

La utilizarea paratrasnetelor cu amorsare se va acorda atentie alegerii corecte a nivelului de protectie, paratrasnetului, locului de montaj, dar si sistemului de coborare si realizarii corecte a prizei de pamant.

O astfel de instalatie de protectie impotriva trasnetului este compusa din:
» un dispozitiv PDA montat pe un catarg;
» conductoare de coborare;
» priza de impamantare pentru dispersia curentului de trasnet.

AVANTAJE

» este un sistem mult mai simplu si eficient decat cel clasic;
» nu afecteaza aspectul arhitectural al cladirilor.

CAPTATORUL

Sistemul PDA este legat la pamant prin cel putin o coborare.
Sunt necesare doua coborari:
» daca lungimea orizontala a a conductorului de coborare este mai mare decat lungimea verticala a aceluiasi conductor;
» daca inaltimea constructiei este mai mare de 28 m.

Traseul de coborare trebuie sa urmeze urmatoarele reguli:
» urmeaza calea cea mai scurta pana la priza de pamant;
» traseul de coborare trebuie proiectat in asa fel incat sa nu aibe cotituri bruste, iar razele de curbura sa fie de minim 20 cm;
» sa evite intoarcerile si urcarile;
» montarea conductoarelor de coborare se va face la o distanta de minim 0.5 m de marginile usilor si ferestrelor;
» conductorul de coborare va avea trei fixari pe metru.

Conductoarele de coborare pot fi din cupru stanat, inox sau aluminiu, avand dimensiunile recomandate in normativ. Executia acestora se recomanda sa se faca dintr-o singura bucata, fara imbinari.

In cazul in care este necesara imbinarea, numarul acestor imbinari trebuie redus la minim si sa fie realizate prin sudare sau prin bride speciale.

Conductoarele de coborare se recomanda a fi montate in exteriorul cladirilor, la o distanta de 10 cm de peretii din material combustibil. La 2 m inaltime deasupra solului, conductorul de coborare se va intrerupe, legatura electrica fiind realizata cu o piesa de separatie.

PRIZA DE PAMANT

Priza de pamant aferenta unei instalatii de paratrasnet va avea o rezistenta cel mult egala cu 1Ω. Constructia prizei de pamant va necesita o atentie deosebita si va fi constituita din 3 – 5 tarusi de 2 m dispusi in triunghi, legati prin platbanda si ingropati la cel putin 0,5 m adancime.

Este obligatorie realizarea legaturilor echipotentiale atat a obiectelor metalice exterioare cat si a celor interioare din cladirea protejata. Sectiunea minima a conductorului de legatura este de 16 mm2.