Initialele PRAM vin de la „Protectie prin Relee Automatizare si Masura”.
VERIFICARE PRAM = Verificarea continuitatii nulului de protectie, prizelor de impamantare si paratrasnetelor.
Procedura de verificare cuprinde masurarea/verificarea rezistentei de dispersie a instalatiilor de impamantare/paratrasnet, cat si a continuitatii nulului de protectie cu ehipamente verificate si etalonate de laboratoare autorizate.
Fiecarui spatiu, fie el de birouri, spatiu de desfacere sau productie, trebuie sa i se emita periodic Certificatul de verificare PRAM necesar pentru evitarea accidentelor prin electrocutare si controalelor ITM – SSM.
Buletinul sau Certificatul PRAM sau buletinul de verificare este un document stampilat si semnat de o persoana autorizata care a efectuat probele si masuratorile in care sunt prezentate rezultatele masuratorilor si probelor, cu precizarea daca instalatia este sau nu este conforma cu normativele si standardele in vigoare.
Legislatie: conform L319/2006 cap IX art 39 alin 9 pct f si g lipsa Buletinului PRAM implica o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei.
Evitati astfel de situatii.
Intrebati inspectorul SSM – protectia muncii.
Ce trebuie sa stim despre Verificarea PRAM:
– cuprinde conditiile de masurare;
– cuprinde tipul aparatului folosit la masuratoare si seria acestuia;
– cuprinde numele executantul si locul masurarii, autorizatii si certificari;
– periodicitatea masuratorilor si verificarilor instalatiilor electrice (PRAM) este o data la 6 luni si este recomandat sa se realizeze alternativ pe timp umed si pe timp uscat;
– masuratorile si verificarile instalatiilor electrice se efectueaza conform STAS 12604/4 – 89, STAS 12604/5 – 90, PE 116, PT-16 Legea 318/2003, Legea 319/2006, DGPSI 004, HG 1146/06 Anexa1 pct 3.3.2.3, Normativ I7/2011.
Verificarea prizei de pamant este periodica si este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi: incarcarea excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune, imbatranirea izolatiilor, s.a.m.d.
In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de accident de electrocutare, iar in cazul paratrasnetului nu mai prezinta siguranta impotriva loviturilor de trasnet, fapt ce determina in majoritatea cazurilor incendieri.
Procedura de verificare/masurare a prizei de pamant si continuitatii nulului de protectie cuprinde urmatoarele operatii:
1. Masurarea rezistentei de dispersie la prize de pamant.
Verificarea prizei de pamant pentru instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletin pentru Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
2. Masurarea rezistentei de dispersie la priza de pamant aferenta paratrasnet – acolo unde exista.
Verificarea prizei de pamant aferenta paratrasnet, rezistenta de dispersie a parizei paratrasnetului.
3. Verificarea continuitatii nulului de protectie la prize mono si trifazate.
Verificarea continuitatii nulului de protectie in instalatii electrice de joasa tensiune, prize 230V / 400V, de la priza de impamantare pana la ultima priza electrica/utilaj.
4. Verificarea continuitatii nulului de la tablouri electrice la utilaje si prize.
Verificarea prizei de pamant in instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletine recunoscute de Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
In consecinta, legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic.
In urma analizarii acestor masuratori se emit rapoarte de incercari pentru instalatia verificata.